Architect van uw particuliere vrijstaande woning

MTB architecten heeft 45 jaar ervaring in het ontwerpen en laten realiseren van particuliere woningen door heel Nederland. Een particuliere woning is altijd uniek en afgestemd op de specifieke wensen van u als opdrachtgever en toekomstige gebruiker. Het ontwerp is dan ook iedere keer anders. Graag zoeken we samen met u naar de mogelijkheden of naar een plek om uw droomwoning te bouwen.

Wat is een particuliere woning

Een particuliere woning wordt ontworpen en gebouwd in opdracht van de toekomstige bewoner. Het betreft meestal een vrijstaande woning, een woning die los staat van andere gebouwen. Maar niet iedere vrijstaande woning is een particuliere woning. De woning kan ook ontworpen en gebouwd zijn als onderdeel van een project. Het betreft dan projectmatige woningbouw, meestal in opdracht van een ontwikkelaar, een woningcorporatie of een bouwer.
Uw vrijstaande particuliere woning kan een bungalow zijn, met alleen woonfuncties op de begane grond of kan een kap en een of meer verdiepingen hebben. Op uw kavel oftewel perceel kunnen ook bijgebouwen komen, zoals een garage, een berging of een carport. Dat kan vrijstaand of als onderdeel van de woning.

Waarom een particuliere vrijstaande woning?

Het laten bouwen van een particuliere vrijstaande woning is een uniek proces, dat leidt tot specifiek op de plek en op uw wensen afgestemde leefruimten. Een particuliere vrijstaande woning is het woningtype met veel mogelijkheden vanuit het bouwbesluit. Dit leidt vaak tot hele mooie en unieke creaties.

Voordelen van een vrijstaande woning

Als u het gevoel wilt hebben van vrij en open wonen is een vrijstaande woning vaak de beste oplossing. U heeft niet het idee dat u wordt ingesloten door andere woningen en hebt ruimte om om u huis heen nog te genieten van natuur.

Wat is er nodig om een vrijstaande woning te bouwen?

Als vrijstaande woning architect raden we aan dat genoeg grondoppervlakte beschikbaar is. Afhankelijk van de locatie betekent dit een grondoppervlak van minimaal 2 á 3 keer het gewenste woonoppervlak. Verder is het goed om bij de gemeente na te vragen wat de eisen aan de verschijningsvorm, de architectuur, (het Beeldkwaliteitplan of de Welstands-eisen) zijn voor deze omgeving. De architect is verplicht om hier rekening mee te houden tijdens het ontwerpproces. Daarom is het goed om zelf, voordat u een optie neemt op de grond, een idee te krijgen van wat u droomhuis kan worden.

Een duurzame woning

Een particuliere vrijstaande woning is heel goed duurzaam te bouwen. Het gaat hierbij om het toepassen van materialen met een lage milieu-belasting en liefst ook recyclebaar en om het energiezuinig uitvoeren van uw woning en van de toe te passen installaties voor verwarming en ventilatie. Wij zijn lid van de Vereniging Passiefbouw Nederland en hebben dan ook veel kennis hierover.
Als duurzame materiaalkeuze zijn wij voorstander van het bouwen met hout. Dat kan in Houtskeletbouw of in houtmassiefbouw (CLT, Cross Laminated Timber).
Door het dak, de vloer en de wanden goed te isoleren en eventueel zonnepanelen toe te passen zijn de eerste stappen naar een duurzaam vrijstaand huis al gezet.

Hoe ontstaat het ontwerp?

Voor een vrijstaande woning hebben onze architecten hun eigen ontwerpstijl, maar zijn ook op zoek naar uw smaak, dromen en wensen. Tijdens het eerste gesprek vraagt de architect om persoonlijke informatie, naar aanleiding van de antwoorden kan de architect al een goed beeld krijgen van jullie wensen en beeld voor de ideale woning. Hij zal gaan ontwerpen en in het tweede of derde gesprek zijn schetsontwerp tonen. Hierna kunnen jullie samen in gesprek over aanpassingen en of hij in de juiste richting gaat qua uiterlijk en indeling. Na een aantal gesprekken zullen de tekening gereed zijn om in te dienen en kan er een aannemer gezocht worden om het huis te gaan bouwen.

Levensloopbestendige vrijstaande woning

Een woning waarbij u zonder traplopen alle belangrijke ruimten kunt bereiken, heel geschikt als u bijvoorbeeled slecht ter been bent of zou kunnen gaan worden, heet een levensloop-bestendige woning. Het kan ook een wonign zijn waarbij belangrijke functies zoals de hoofdslaapkamer en de badkamer later op de begane grond passen, bijvoorbeeld op de plek van wat eerst de studeerkamer, bijkeuken en/of garage wordt. Onze architecten hebben uitgebreide ervaring met het ontwerpen van levensloopbestendige woningen. Dit advies geven we ook bij verbouwing van een vrijstaande woning of uitbreiden van een vrijstaande woning.

Aanbouwen

In eerste instantie creëer je een een volume wat prettig kan worden bewoond. Wanneer je later nog extra ruimte wil toevoegen is dit vaak geen probleem. Door tijdens het ontwerpproces aan te geven wat eventuele toekomstplannen zijn kan de architect hier in het huidige plan rekening mee houden.

Bouw samen met MTB

Maak een eerste afspraak en deel je dromen en zorgen. De eerste afspraak is altijd vrijblijvend en schroom daarom niet om een eerste afspraak te maken bij ons op kantoor in Apeldoorn of in Amsterdam of als het beter uitkomt bij u thuis. Een goede klik met de architect is een van de belangrijkste voorwaarde voor een goed proces. Kom langs en ervaar of die klik er is.

    FILTERS: