Architect Woonboot

MTB Architecten heeft uitgebreide ervaring in het ontwerpen van woonboten, ook wel woonarken genoemd. Een woonboot is speciaal gebouwd om in te wonen en heeft geen motor. Ze zijn afhankelijk van bijvoorbeeld een sleepboot voor verplaatsing.

Onze Expertise

Ons bureau heeft al vele woonboten gerealiseerd en behoort tot de weinige architectenbureaus die zich hierin hebben gespecialiseerd, waardoor we marktleider zijn in deze nichemarkt. We hebben 31 woonarken gebouwd en zijn momenteel bezig met drie nieuwe ontwerpen. Onze ervaring geeft klanten een gerust gevoel en vertrouwen in ons werk.

Unieke Woonvorm

Woonboten winnen aan populariteit door hun flexibiliteit en de mogelijkheid om vrijstaande woningen in stedelijke gebieden te realiseren. Ze bieden een unieke woonervaring met vierzijdige oriëntatie, waardoor er veel vrijheid is in de indeling en elke dag anders aanvoelt door het wisselende licht en uitzicht.

Avontuurlijke Oplossingen

Bewoners van woonarken zijn vaak avontuurlijke mensen, wat ons in staat stelt om creatieve en spannende ontwerpen te maken. Dit maakt het ontwerpen van woonarken bijzonder interessant voor ons als architecten.

Ontwerpuitdagingen

Het ontwerpen van een woonboot vereist specifieke kennis en ervaring. Er zijn maar een paar bouwers in Nederland die woonboten op de juiste manier kunnen bouwen. Wij hebben de expertise om effectief met deze bouwers samen te werken, de juiste tekeningen aan te leveren en nauwkeurige kostenramingen te maken.

Technische Overwegingen

Een woonark bestaat uit een betonnen bak met vaak een houten opbouw. De betonnen bak moet 40 cm boven het waterpeil blijven. Daarnaast moeten installaties, zoals het riool, zorgvuldig worden geïntegreerd om technische problemen te voorkomen.

Evenwicht en Stabiliteit

Het is cruciaal dat een woonboot, die immers op het water drijft, in balans blijft zodat de vloeren altijd waterpas zijn. Daarom is asymmetrisch bouwen sterk af te raden. Het ontwerp moet zorgvuldig worden uitgebalanceerd om stabiliteit te garanderen, wat vaak resulteert in een rechthoekige vorm. Wij zorgen ervoor dat het ontwerp visueel aantrekkelijk blijft zonder het evenwicht te verstoren.

Vergunningen en Hypotheek

Bij de bouw van woonboten zijn verschillende vergunningen nodig, waaronder een ligplaatsvergunning. Woonboten worden door gemeenten als permanente woningen beschouwd, maar banken zien ze als roerend goed, wat financieringsuitdagingen kan opleveren. Wij bieden ondersteuning bij het navigeren door deze complexe regelgeving.

Kosten en Onderhoud

De kosten van een woonboot zijn vergelijkbaar met die van een vrijstaande woning in uitbreidingswijken. Wij zorgen ervoor dat er een nauwkeurige kostenraming wordt gemaakt bij het begin van het ontwerpproces. Onderhoud kan bij woonboten qua bereikbaarheid lastig zijn, maar wij houden hier in het ontwerp rekening mee door onderhoudsvrije oplossingen te kiezen.

Duurzaamheid

Woonboten kunnen zeer duurzaam zijn, met de mogelijkheid om bijna energieneutraal te zijn door het gebruik van hout, beton en warmtewisselaars op basis van water. Ze dragen ook bij aan het verminderen van verstedelijking op land en bieden veiligheid bij overstromingen door hun drijvend vermogen.

Waarom kiezen voor MTB Architecten?

Wij hebben ruim 19 jaar ervaring in het ontwerpen van woonboten en weten de juiste vragen te stellen en problemen te omzeilen. Ons doel is om prachtige, functionele en langdurig plezierige woonruimtes te creëren.

Maak een vrijblijvende afspraak en deel uw dromen en zorgen met ons. Een eerste gesprek kan plaatsvinden op ons kantoor in Apeldoorn of Amsterdam. Een goede klik met de architect is essentieel voor een succesvol proces. Kom langs en ontdek of die klik er is!

    FILTERS: