Tweekapper voor een jong stel en een van hun ouders

Woonconcept
Aan de rechterzijde op de begane grond een levensloop bestendig ouderenappartement. Aan de rechterzijde en op de verdieping een gezinswoning. Een gezamenlijk project van de ouder en van haar zoon en zijn vrouw.

De locatie
De kangoeroe-woning is ingevoegd in een traditionele typisch Apeldoornse lintbebouwing, op een brede kavel waar een tweekapper was toegestaan. Om zich goed in dit beeld te voegen is de dakvorm een eigentijdse afgeleide van de ter plaatse kenmerkende mansarde-kappen. Beginnend met een stijle kap op de verdieping en eindigend met een flauwe kap op de zolder of vliering.

Architectuur
Om het flauw hellende hoge dak volledig voor zuidgerichte zonnepanelen te kunnen gebruiken heeft dit dak geen nok in het midden gekregen. Deze technische aanpassing geeft gelijk de eigentijdse twist aan de kapvorm. Om een bescheiden uiterlijk aan de straatzijde te laten zien is de kapvorm opgedeeld in een kleinere kap aan de straatzijde en een grotere versie daarvan aan de achtertuin-zijde. Het weg-detailleren van de te openen ramen achter de gevel levert een extra abstract beeld op. De combinatie van de dakvorm en de donkere houten gevels geeft de woning het beeld van een Barnwoning, de Amerikaanse versie van een schuurwoning.

Materialisatie
De begane grond- en de verdiepingsvloer zijn van beton, maar  daarboven is de woning uitgevoerd in HSB (houtskeletbouw). De gevel is bekleed met zwart gebrand hout, volgens de Japanse Shou Sugi Ban methode. De uitvoering ervan is van de firma Zwarthout uit Leersum. Vanwege de duurzaamheid in het Nederlandse klimaat is gemodificeerd hout gebruikt.

opdrachtgever:particulier
locatie: Westenenkerzijweg Apeldoorn
projectarchitect: John van Dijk
projectteam: Jaap Roeleveld, Gerrit van de Werfhorst, Rutger van de Beek
oplevering: dec 2021
foto’s: Jaap Roeleveld