Schuurwoning architect

MTB Architecten heeft meer dan 45 jaar ervaring en vele schuurwoningen gebouw door het hele land. Een schuurwoning is een heel specifieke woning die niet op elke plek kan. Graag zoeken we samen met u naar de mogelijkheden van een plek of naar een plek om uw droom-schuurwoning te bouwen.

Wat is een schuurwoning?

Een schuurwoning is een woning met een bepaalde opzet en verhoudingen die doen denken aan een schuur. Kenmerkend is dat er heel veel dakvlak is, een lage gootlijn. De nok is meestal op 9 meter en de goten op 3 meter. Dit creëert een behoorlijke volume wat zorg voor een ruimte woning.

Waarom een schuurwoning?

Het bouwen van een schuur is zowat het goedkoopste type gebouw om te realiseren. Oorspronkelijk werden schuren natuurlijk gebouwd voor vee omdat het een makkelijke manier is om veel volume te creëren. Wanneer je veel ruimte nodig hebt of graag grotere ruimtes in je woning wil, dan is een schuurwoning een goede oplossing.

Wat heb je nodig als je een schuurwoning wil bouwen?

Als schuurwoning architect raden we zeker aan dat er veel grondoppervlakte is. Niet alleen heeft een schuurwoning veel oppervlakte nodig, het is ook niet het soort bouwwerk dat dicht op andere gebouwen staat. Er is dus ook genoeg ruimte nodig om de schuurwoning heen zodat het ontspannen in het landschap kan staan.

“Goed alternatief voor een boerderij”

Een schuurwoning is een goed alternatief voor een mensen die op zoek zijn naar een oude boerderij. Een schuurwoning heeft een vergelijkbare allure en uitstraling als een oude boerderij maar dan wel alle technische voordelen van een modern gebouw. Een schuurwoning is een goed risicoloos alternatief.

Een duurzame woning

Schuurwoningen hebben veel dakoppervlakte en dit zijn toevallig de buitenoppervlakte van woningen die het beste geïsoleerd worden, dat betekent dus dat er makkelijker warmte wordt vastgehouden. Ook heb je door het vele dakoppervlakte veel mogelijkheid voor het opvangen van passieve energie. Samen met een groot kavel kun je ook nog je woning goed oriënteren op de zon, wat nog beter is voor de energieopbrengst.

Hoe zorg je voor dat het niet te massaal wordt?

Schuurwoningen hebben het risico dat ze snel massaal aanvoelen. Als architect hebben tools om te zorgen dat een gebouw een menselijke maat krijgt ondanks het grote volume. Bij schuurwoningen komt de gootlijn op 3 meter te liggen, dit zorgt er al vrij snel voor dat het gebouw kleiner aanvoelt. Ook door middel van overgangen van binnen naar buiten en door af en toe terug te springen, kunnen we menselijke schaal terugbrengen.

Levensloopbestendige oplossing

Een schuurwoning is een idee als u levensloopbestendige woning voor ogen heeft. Schuurwoning hebben relatief veel oppervlakte op de begane grond, meestal is de verdeling zo’n ⅓ boven en ⅔ begane grond. Hier maken we als architect dan gebruik van door de belangrijkste kamer op de begane grond te doen en bijvoorbeeld de logeerkamer en werkkamer op de tweede verdieping.

Snel bouwen

Schuurwoning zijn snel en makkelijk te bouwen. Gebruikelijk is om schuurwoningen in houtskeletbouw (HSB) te ontwikkelen. Met een HSB systeem kan een schuurwoning in een dag of drie worden opgezet. De aanloop naar de bouw heeft dan wel iets meer aandacht nodig omdat het voortraject gebruikt maakt van prefabricage. Je gaat dan monteren op de bouwplaats in plaats van bouwen, dat betekent meer precisie in de ontwerpfase. Schuurwoning zijn niet verplaatsbaar, ze zijn wel makkelijk te demonteren door het prefabricage principe, dit betekent dat een schuurwoning dus heel circulair kan worden opgezet zonder lijm maar alleen maar met schroeven.

Aanbouwen

In eerste instantie creëer je een een volume waar prettig in kan wonen. Wanneer je later nog extra ruimte wil kun je gemakkelijk extra vierkante meter toevoegen op de verdieping door brede dakkapellen toe te voegen. Maar schuurwoning kun je ook goed combineren met andere volumes en vormen die samen gaan, op die manier vormen de verschillende gebouwen een ensemble. De andere volumes zoals een carport of een gastenverblijf kunnen dan los ernaast worden gezet met aandacht voor het gehele beeld.

Bouw samen met MTB.

Maak een eerste afspraak en deel je dromen en zorgen. De eerste afspraak is altijd vrijblijvend en schroom daarom niet voor een eerste gesprek op ons kantoor in Apeldoorn of in Amsterdam. Een goede klik met de architect is één van de belangrijkste voorwaarde voor een goed proces. Kom langs en kijk of die klik er is!

FILTERS: