Architect ziekenhuis

Een ziekenhuis is een huis voor zieken mensen, of niet? Het is een plek waar mensen beter kunnen worden of geholpen kunnen worden. We zouden het eigenlijk over een beterhuis moeten hebben. En in plaats van patiënten zouden we het over gasten moeten hebben.

“Een ziekenhuis wordt niet ontworpen voor de patiënt”

Heel veel worden ziekenhuizen ontworpen rondom logistiek en veiligheidsnormen. Dit is uiteraard een essentieel aspect van ziekenhuizen maar het zou ondersteunend moeten zijn voor de beleving van de patiënt. Uiteindelijk draait de zorg om de patiënten, zij geven het ziekenhuis bestaansrecht.

FILTERS:

Meest kwetsbare hoedanigheid

Wanneer in ziekenhuis terechtkomt je in meest kwetsbare hoedanigheid als mens. Als je dan een stukje regie terug kan geven aan de patiënt dat hij zijn waardigheid behoudt is dat een zeer grote toegevoegde waarde! Hoe beter de patiënt zich voelt hoe beter de uitkomst van de behandeling.

Paradox van hospice

Gek genoeg wordt de mentale en emotionele zorg van de patiënt beter wanneer de patiënt uitbehandeld wordt. In een hospice, waar men terecht kan komen als je doodgaat wordt de zorg teruggebracht en wordt de beleving van de bewoner centraal gesteld. Dit is ook zichtbaar in revalidatie en zorghotels. Mensen die daar werken zijn vaak veel beter in staat om goede service aan de patiënt te verlenen.

Leren van hotels

In de corona tijd zijn er onder andere in het van de Valk hotel corona patiënten opgevangen. Dat ging erg goed. Zou ons dat niet moeten leren dat er misschien een minder groot verschil is tussen een ziekenhuis en een leisure hotel?

“Plek voor de vrienden en familie”

Daarnaast zijn er bij hotels vaak kwalitatief hoge voorzieningen. Door een ring van leisure hotels om een ziekenhuis te bouwen kan het leven weer centraal staan in plaats van de ziekte.

Ziekenhuis ontwerpen ingewikkeld?

Een ziekenhuis bouwen is niet ingewikkeld, als in het grootste gedeelte is niet ingewikkeld. Een operatiekamer is wel ingewikkeld, kwa schoonmaken en ventilatiesystemen. Maar daarvoor huur je dan een specialist in. Verder is een ziekenhuis niet ingewikkelder dan middelgroot kantoor of middelbare school.

Wat is er duur aan een ziekenhuis?

Een ziekenhuis kost per m2 3500, maar 30% van ziekenhuis hoeft te worden gebouwd volgens de strenge veiligheidsnormen. Maar 15% van een ziekenhuis is ziekenhuis, de rest is facilitair. Naar ons idee is het ideale ziekenhuis, maar 30% groote huidig grootte.
Vlak naast het ziekenhuis komt dan een van der Valk, zij zijn namelijk beter in het faciliteren van een beddenhuis. Ook vlak naast het ziekenhuis, vakantiehuis appartementen waar patiënten langere tijd kunnen verblijven.

Een ander model

30% van een ziekenhuis is high care en 10% is super high care. Iedereen focust op de 10%. 90% daaromheen zou andere eisen moeten hebben. 10% zou je door gespecialiseerd ander bedrijf laten doen en de andere 90% door een architectenbureau dat gespecialiseerd is in de mens en comfort.

In gesprek met MTB

Wordt u enthousiast of nieuwsgierig van onze ideeën? Kom dan in contact en deel uw ideeën en visies zodat wij samen tot een betering in de zorg kunnen werken!