Project omschrijving

Woning Hanno klein – Barneveld

De opgave
In het oude uitvalslint van Barneveld naar Amersfoort kwam een flinke kavel beschikbaar. De opdrachtgever wilde daarop een eigentijdse maar klassieke woning realiseren. Door een combinatie van enerzijds een klassieke opzet met klassieke massa-elementen en anderzijds strak moderne materialisatie en detaillering hebben we deze wens ingevuld.

De situering
Het pand van twee lagen met kap paste uitstekend op de zeer diepe kavel en was ook toegelaten binnen het vigerende bestemmingsplan. De buurpanden hadden echter een veel bescheidener silhouet. Vandaar dat gekozen is voor een wat kleinere voorbeuk die de entree bevat, en een terug ligging van de hoofdmassa. Hierdoor valt de skyline van de woning niet uit de toon in het straatbeeld. De L-vormige plattegrond geeft de gelegenheid om optimaal van de avondzon te genieten.

De architectuur
Een langformaat baksteen in crème-grijs-witte kleur, stootvoegloos vermetseld, met lichte maar verdiepte lintvoegen geeft de woning een abstracte maar levendige textuur. De diep terug liggende gedeeltelijk verdekte aluminium kozijnen en de brede zinken muurafdekkers langs de randen van de dakvlakken dragen bij aan de robuustheid van de van de gevels. De zeer verticale raamopeningen ondersteunen de klassieke statuur.

opdrachtgever: particulier
locatie: Barneveld
projectarchitect: John van Dijk