Dagbesteding architect

Om een goed dagbestedingsgebouw te laten bouwen heeft u een architect nodig. We zijn al vrij lang actief in de zorg en hebben de verschuiving gezien van eerst alleen verzorgen van de cliënt en daarna het bijkomende zingeving. We zijn hierin meegegroeid met de met zorginstellingen om vorm te geven aan de vraag van vormgeving gedurende de dag.

FILTERS:

Wat is een dagbesteding precies?

Bepaalde groepen zijn veel kwetsbaarder dan andere groepen. Zo zijn er mensen met fysieke beperkingen; blindheid, doofheid etc. en mensen met geestelijke beperkingen. Deze beperkingen kunnen in alle vormen en alle extremen voorkomen. Deze mensen hebben zorg en/of begeleiding nodig, dat is evident. Maar zij hebben ook zingeving nodig en dat is dagbesteding!

Soorten dagbesteding

Zoals al eerder benoemd loopt dagbesteding heel breed uiteen. Dagbesteding is eigenlijk meer een soort verzamelnaam, zoals het begrip school. Er zijn heel veel soorten scholen voor verschillende onderwerpen en verschillende leeftijden en verschillende niveau’s. Zo zit het ook met dagbesteding.

“Mensen met een geestelijke beperking willen ook voldoening uit hun dag”

Zo hebben een dagbesteding in Serenloo ontworpen voor mensen met een geestelijke beperking, vaak in het autistische spectrum. Hoe zorg je ervoor dat deze mensen een dagelijks patroon krijgen waarbij ze aan het einde van de dag blij zijn met wat ze hebben gedaan. Zelfs als hebben ze de hele dag in een snoozon ruimte gelegen met lichte prikkels als lichtflitsjes.

“Ook sociale werkplaatsen zijn een vorm van dagbesteding”

Daarnaast hebben we een sociale werkplaats Presikhaaf Schoolmeubelen gerealiseerd in Arnhem gerealiseerd. Hier werken dan mensen die heel dicht bij het ‘normale’ patroon zitten. Hierbij hebben de cliënten extra begeleiding en zijn de tijdsdruk en stress weggehaald. Er werken bij sociale werkplaatsen vaak twee keer zo veel begeleiders als cliënten.

De juiste dosis prikkels

Het probleem met prikkels gaat vaak over het verwerken van ervan. Juist voor mensen met een beperking kan bepaalde informatie moeilijk te filteren en te verwerken zijn. Dit kan komen doordat men niet weet wat er gaat gebeuren. Of doordat iemand zich moeilijk kan uiten en daardoor geen invloed heeft op de prikkels. Of omdat er gewoonweg te veel prikkels zijn waardoor er een overload is.

“De prikkelbehoefte is vaak erg verschillen per beperking”

Zo hebben mensen met een visuele beperking vaak juist last van te veel lichtprikkels. De meeste mensen met een visuele beperking kunnen vaak namelijk nog wel licht waarnemen en daarom is juist het lichtontwerp bij deze dagbesteding belangrijk. Zo kan een glimmende vloer juist heel erg verwarrend en overprikkeld werken omdat hij licht reflecteert. Een goed dagbestedingsgebouw ontwerpen komt dus vaak neer op onderzoek, logisch nadenken en een veel ervaring.

“Hoe weet je of een ontwerp werkt?”

Als iemand met een beperking zich niet niet goed voelt in een omgeving leidt dit vaak tot een incident. Een incident betekent plat gezegd dat iemand helemaal over de rooie gaat. Vroeger, in psychiatrische instellingen waren er isoleercellen. Nu zijn er time-out ruimtes om te rust te komen. Hoe minder die gebruikt worden, hoe beter je weet dat het gebouw goed functioneert.

“Er zijn bij dagbestedingen ontwerpregels over prikkels”

Hoe zorg je dat je controle houdt als ontwerper over de prikkels en hoe zorg je ervoor dat de cliënt ook controle heeft over de prikkels? Wij streven er naar de cliënt altijd een uitweg te bieden wanneer die gefrustreerd dreigt te worden door overprikkeling. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door verschillende plekken in een grotere ruimte andere prikkelintensiteit te geven. Zo kan er een hoek gemaakt worden met minder licht en meer geluidsdemping waar een cliënt heen kan als die te veel prikkels ervaart in de grotere ruimte. Juist die flexibiliteit, aanpasbaarheid en multi-inzetbare ruimtes zijn bij dagbestedingen extra belangrijk.

Invloed hebben op prikkels

Één van de belangrijkste aspecten van het ontwerpen van een dagbesteding is dat er invloed kan worden uitgeoefend op de prikkels. Dagbesteding gaat om maatwerk. De vraag loopt sterk uiteen, van een net aangepaste werkplek tot een geïsoleerde prikkelarme omgeving. Daarbij is het ook in de prikkelarme omgevingen de kunst om toch iets aan stimulatie te doen. Een mens wil namelijk, hoe beperk ook, altijd groeien en leren.

Wat wij belangrijk vinden

We vinden het bij dagbestedingen belangrijk dat de gebruikers ervan het gevoel hebben dat ze een belangrijk een zinvol leven hebben en niet dat ze verzorgd worden. Zo hebben we voor de instelling Passerel het project de Baskuul gedaan voor kinderen van 12-18 jaar met een geestelijke beperking. Hierbij hebben we rekening gehouden met het feit dat het pubers zijn en hebben we in plaats van saaie kunt aan de muur, stoere graffiti op de muur gedaan.

“Nieuwe dingen leren, nieuwe dingen ervaren of gewoon plezier maken”

Ook vinden we het belangrijk dat er voor de verschillende ervaringen verschillende soorten ruimtes zijn met hun eigen uitstraling en sfeer. Hierdoor kan je van een dagbestedingsgebouw een soort mini stad maken met hoofdstraten en zijstraten, voor ieder wat wils!

Waarom MTB? Because we care!

Wij vinden, iedereen binnen zijn capaciteiten mogelijkheid moet krijgen om te leren en groeien en wij denken dat de omgeving hier op een positieve manier aan kan bijdragen. We hebben veel ervaring met ons verplaatsen in de mogelijkheden en de beperkingen van een cliënt. Daarnaast weten we hoe we keurig binnen het budget een ontwerp kunnen realiseren dat hufterproof en nurse proof is. Kort gezegd, we weten wat er wel en niet kan en we weten wat we wel niet moeten willen.

Kom in contact!

Niks is zo belangrijk als communicatie. Elk ontwerp is uniek, anders zouden we producten verkopen en geen ontwerpdiensten. Het belangrijk dat wij weten waar u naar op zoek bent zodat we u zo goed mogelijk kunnen adviseren en kennis kunnen uitwisselen, want wij willen ook van u leren!