Woonhuis in CLT te Leersum

De omgeving

Op deze mooie geaccidenteerde en beboste locatie aan de rand van Leersum kwamen zowel particuliere kavels als projectmatige woningen. Vandaar de strenge eisen aan materiaal- en kleurgebruik en dakhelling. De buitenzijde is een combinatie geworden van zwart gepatineerd zink, waar de zonnepanelen mooi tegen wegvallen, zwarte bakstenen, naturel gemodificeerd-houten latten en lichtgrijze vezelcementplaten.

De opgave

Een echt levensloopbestendige woning voor mensen aan de start van hun pensioengerechtigde leeftijd.

Twee logeerkamer en een badkamer op de verdieping. De woonfunctie en de hoofdslaapkamer, met inloopkast en badkamer, op de begane grond. En een fijne overdekte veranda, gecombineerd met een zomerzon-werend dakoverstek aan de zuidzijde, de linker zijgevel.

De uitvoering.

Zoals binnen te zien is, hebben we de gehele constructie uitgevoerd in MassiefHoutBouw of CLT. Dit is zowel in de wanden als de plafond als, ge-whitewashed, zichtwerk uitgevoerd. Het interieur krijgt hiermee een warme intimiteit. Een prefab betonnen kelder als bergruimte en voor de warmtepomp-installatie completeert de woning. Achter de trap hebben we van  beneden naar boven een royale leidingschacht geplaatst die alle ruimten verbindt met de verwarmings- en met de ventilatie-installatie. Die laatste logischerwijs uitgevoerd met warmteterugwinning. De woning is energieneutraal, inclusief het verbruik door de bewoners.

locatie: Leersum
projectarchitect: John van Dijk