Project omschrijving

Integraal Kindcentrum Spreng Ugchelen

Vervangende nieuwbouw van een basisschool met kinderopvang.

Op de begane grond

Een kinderdagverblijf en de onderbouwgroepen rondom het speellokaal. Op de verdieping: de midden- en de bovenbouwgroepen, rondom een leeratelier en een open middenruimte. Doordat steeds twee groepen een eigen entree vanaf buiten hebben, óók de lokalen op de verdieping, komen de leerlingen, via hun eigen garderobe, rechtstreeks het lokaal binnen. Zodoende zijn de centrale ruimten geen verkeersruimten. Geluiddempende vloerbedekking was mogelijk omdat het een sloffenschool is.

De prachtige bomen zijn gespaard. Het gebouw is natuurinclusief dankzij de in de gevels opgenomen vleermuisverblijven en -broedplaatsen en de mussen- en zwaluwkasten. Het is circulair en flexibel dankzij de staalconstructie met houtskeletbouw gevelinvulling. En het is beter dan BENG energiezuinig dankzij de warmtepomp, de balansventilatie en het dak vol zonnepanelen.

opdrachtgever: Stichting PCBO Apeldoorn
locatie: Bogaardslaan 75 Ugchelen
architect: John van Dijk
projectteam: Jaap Roeleveld, Rutger van de Beek, Richard van Wees
oplevering: 2021
foto’s: Rob van Esch