Wat is een architect?

Simpel gezegd is een architect een ontwerper van gebouwen. Daarnaast heeft een architect meestal ook van de rol van manager tussen de verschillende betrokken partijen. In het bouwproces verbindt de architect alle expertises aan elkaar. Een architect is het vertrouwenspersoon van de opdrachtgever(s) en vertaald diens ideeën, wensen en dromen richting een bouwproces. Men gaat vaak op zoek naar een architect voor:

  • creatieve, slimme, verrassende (ruimtelijke) oplossingen
  • hulp bij het krijgen van een vergunning (in een bureaucratisch doolhof)
  • het gebouwd krijgen van een ontwerp (contact: aannemer, constructeur, installateur, etc.)

Wie is de architect?

De architect is een persoon met een brede interesse en brede kennis. Omdat er bij het proces van bouwen zo veel verschillende partijen en expertises nodig zijn is het belangrijk dat de architect van alles wat afweet. Ook moet de architect met iedere betrokken partij goed kunnen communiceren zodat er hoog kwalitatief gebouw gerealiseerd kan worden wat voldoet aan niet alleen de wensen van de opdrachtgevers, maar ook de toekomstige gebruikers, omwonende en de (lokale) politiek. De belangrijke aspecten van een architect zijn hierbij:

  • inspirator: verbeelden, story telling
  • strateeg: pad uitstippelen, planning, scenario’s
  • techneut: uitzoeken, onderzoeken, puzzelen
  • kunstenaar: creëren, visualiseren, esthetisch
  • psycholoog: goed luisteren, aandacht voor alle stakeholders

Wat doet een architect?

Voor veel mensen is het eerste waar ze aan denken als het woord architect horen, een tekentafel, een atelier met maquettes en een creatief en bevlogen ontwerpen. Maar veel mensen weten niet dat dit ontwerp gedeelte eigenlijk maar 20% van het proces is. De andere uren zitten hem in het coördineren en afstemmen van alle verschillende partijen.

“Bouwen is het oplossen van een probleem”

Bouwen bestaat alleen bij de gratie van een vraag, een wens, een droom. Iemand, de opdrachtgever, wil iets. Om verantwoording af te leggen naar de enorme energetisch en milieu impact die het realiseren van een nieuw gebouw heeft, is het belangrijk dat het gebouw zo goed mogelijk past bij de wens van de opdrachtgever. De beste oplossing, begint dus bij het beste in kaart brengen wat de vraag is! Luisteren is daarom de eerste belangrijke taak van een architect.

De rollen binnen een architectenbureau

Als bureau ben je eigenlijk samen ‘de architect’, zoals je ook ‘de aannemer’ en ‘de constructeur’ hebt. Dit zijn doorgaans ook geen personen maar organisaties. Binnen een bureau zijn er verschillende rollen: architect/ontwerper, projectleider, bouwkundige, opzichter, boekhouder, etc. In de praktijk zijn de rollen niet zo duidelijk Bij sommige architectenbureau’s is deze rolverdeling wat duidelijker zoals meestal bij wat grotere bureau.

“Vroeger was het heel duidelijk, architect maakte tekening en dan ging het naar chef de bureau die controleerde elke tekening, dat is niet meer meer zo.”

Over het algemeen zijn de rolverdelingen soepeler geworden. Architecten/ontwerpers werken ook als projectleider, bouwkundige en opzichter. Architecten/ontwerpers gaan namelijk ook naar bouwvergaderingen (projectleider) en doen ook esthetische controle (opzichter). En bijvoorbeeld projectleiders zijn vaak zelf ook stukken aan het uitzoeken en uittekenen (ontwerper, bouwkundige).

Het werk van de architect is veranderd

We maken geen tekeningen meer, maar we modelleren. Vroeger waren er in de tekenkamers 5-6 mensen tekeningen maken voor grote opdracht. De tekeningen worden nu gegenereerd uit een digitaal 3D model. Dit heeft een groot voordeel omdat iedereen hierdoor heel goed weet in de beginfase waar iets naartoe gaat. In de 3D omgeving zie je problemen eerder ontstaan en kunnen de faalkosten omlaag worden gebracht. Daarnaast zijn de 3D visualisaties goed voor de opdrachtgever om de ruimte van het ontwerp te ervaren en zal het ontwerp beter aansluiten zijn/haar wensen.