Spareparts hal Remeha, Apeldoorn

Remeha is een grote producent van verwarmingstoestellen. Als uitbreiding van de fabriek heeft MTB architecten een hal ontworpen voor de opslag van spare parts. De hal is 10 meter hoog, heeft een oppervlakte van 1480 m2 en het bestaat voor het grootste deel uit stellingen.

Masterplan

Voordat deze uitbreiding mogelijk was hebben wij voor Remeha een masterplan gemaakt waarbij we hebben aangegeven welke uitstraling  kon worden nagestreefd en hoe we stapsgewijs eenheid in de bebouwing konden brengen.

Stedenbouw

De nieuwe hal is gebouwd op de hoek van de Kayersdijk en Marchantstraat. Dit zijn twee doorgaande verbindingswegen wat deze hoek tot een stedenbouwkundig belangrijk punt maakt. Door te kiezen voor een semi-transparante gevel  ontstaat een hal die ook als het donker wordt een bijzondere uitstraling krijgt. Doordat er in twee ploegendiensten wordt gewerkt blijft de hal ook in de avond verlicht.

Duurzaamheid

Een heel  groot voordeel van een semi-transparante opslaghal is dat er in de hal overdag een constant lichtniveau is waardoor er minder kunstmatige verlichting nodig is. De wanden bestaan uit een tienkamerig systeem wat zorgt voor voldoende thermische isolatie en de zuid zijde is bedekt met een zonwerende laag die de warmte en het UV licht buiten houdt.

opdrachtgever: Remeha Apeldoorn
locatie: Marchantstraat 55
Apeldoorn
architect: Martijn Braunstahl
oplevering: 2010