Project omschrijving

66 BENG huurwoningen Vellertzoom, Apeldoorn

Dit project is winnaar van de Apeldoornse Architectuurprijs 2022 vakjuryprijs in de categorie Woningen. De vakjury schreef in haar rapport:

“Simpelweg een ontwerp dat volledig klopt. Je staat ernaar te kijken en vraagt je af hoe goedkope woningen zo vrij in de ruimte kunnen staan. De jury prijst de woningcorporatie en de gemeente, die het mogelijk hebben gemaakt om tot deze oplossing te komen. Het ontwerp is slim, heeft een heldere vorm, met veel kap, weinig gevel en met een knappe vondst van het witte kader dat ieder blok draagt. Op afstand vormen de vier blokken een goede eenheid. … De sociale woningbouw is een volwaardig onderdeel van onze huisvestingsopgave, en staat al jaren onder druk. Dat hier zo’n kwaliteit is gerealiseerd vindt de jury van groot maatschappelijk belang. Het is daarom dat de jury de architectuurprijs in de categorie Woningen toekent aan het project Sociale huurwoningen aan de Korrelhoed  van het Apeldoornse architectenbureau MTB Architecten, architect John van Dijk.”

Voor woningstichting Ons Huis Apeldoorn realiseert Van Wijnen 68 BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwde) huurwoningen, notabene in de nieuwe lagere sociale huurprijsklasse. Beide bedrijven steken hiervoor hun nek uit. We hebben de verkaveling lineair waaierend opgezet en de rijtjes 2 aan 2 verbonden door een colonnade. Zo ontstaan vier compacte clusters die te gast zijn in de groenstrook. De parkeerkoffers aan de kopse kant van de clusters houden de auto buiten het gebied. Je woont in het groen.

opdrachtgever: Ons Huis Woningstichting
locatie: Wijk Korrelhoed in Zuidbroek, Apeldoorn
architect: John van Dijk
projectteam: Jaap Roeleveld
oplevering: 2018