Project omschrijving

Cortenstalen woning, de Bongerd, Apeldoorn

De opzet
Een vrijstaande woning op een brede kavel die zich, door een knik in de weg, prachtig opent naar de groenstrook aan de voorzijde. De verdieping wordt kinderdomein. De ouders slapen op de begane grond. Naast de voordeur ligt een werkkamer. De raamloze nis in de woonkamer is de TV-hoek. Een grote verandastrook vormt de overgang van binnen naar de achtertuin, beschermt tegen de middagzon, maar geeft ook de mogelijkheid om er juist van te genieten.

 De architectuur
Een schakeling van volumes wordt door het woonkamerdak en de zonweringslamellen daaraan aaneengeregen. Juist door de hoekverdraaiing van het kavel niet in het volume op te nemen ontstaat een diagonale zichtas vanuit de eethoek, door de woonkamer, naar het openbaar groen. We hebben de verleiding weerstaan om ieder volume een eigen materiaal toe te kennen. Een Cortenstalen huid houdt het ontwerp één geheel.

De materialisatie
Extra abstractie is bereikt door de gevelopeningen niet gewoon te sparen uit de Cortenstalen platen. De, als een soort willekeurig opgeplakte pleisters, scheef aangebrachte perforatievelden, vertellen een eigen verhaal. En werken als zonwering voor de ramen.

opdrachtgever: Particulier
locatie: Apeldoorn
architect: Jaap Roeleveld
John van Dijk