Project omschrijving

Herindeling VIC zorgwoongebouw Achisomoglaan

Dit woonzorggebouw voor Very Intensive Care (VIC) op het zorgterrein Groot Schuylenburg is helaas gerealiseerd met dragende tussen- en gangwanden. Nu de eisen aan zorgkamers zijn veranderd én de destijds gekozen indeling niet goed blijkt te functioneren, levert aanpassing grote uitdagingen op.

Door de woonkamers van de vier woongroepen steeds in de oksel van het gebouw te leggen is het zicht en daarmee de controleerbaarheid van de deuren van alle cliëntenkamers door één medewerker vanaf die plek geregeld. Er kan zodoende snel worden bijgesprongen bij problemen. Door enigszins uitbouwen in de oksels blijkt de benodigde constructieve ingreep overzichtelijk.

Vanwege de zeer zware doelgroep is het interieur van het gebouw volstrekt hufterproof met bijvoorbeeld de betonnen verdiepings-breedplaatvloeren als plafond en eveneens betonnen afgeronde prefab-elementen als uitwendige hoeken van de binnenwanden.

Om met behoud van de meeste constructieve wanden tot grotere kamers te komen, wordt flink met de, sowieso te renoveren, badkamers geschoven. Dat vergt vooral installatietechnisch nogal wat. Gelukkig is het complex voorzien van een kruipruimte én van een vliering die alleen wordt ingezet als installatieruimte. Omdat de indeling verandert en de installaties afgeschreven zijn, wordt het gehele gebouw van nieuwe installaties voorzien. Dat is goed inpasbaar door de zolder in te zetten voor installaties en leidingverloop.

Opdrachtgever: ’s Heerenloo
locatie: Groot Schuylenburg, Apeldoorn
Architect: John van Dijk en Jaap Roeleveld
Ontwerp: 2020