66 sociale huurwoningen aan de Korrelhoed, Apeldoorn

Eersteprijswinnaar vakjuryprijs Apeldoornse Architectuurprijs beste project in de categorie Woningen van 2014-2022. De vakjury schreef in haar rapport:

“Simpelweg een ontwerp dat volledig klopt. Je staat ernaar te kijken en vraagt je af hoe goedkope woningen zo vrij in de ruimte kunnen staan. De jury prijst de woningcorporatie en de gemeente, die het mogelijk hebben gemaakt om tot deze oplossing te komen. Het ontwerp is slim, heeft een heldere vorm, met veel kap, weinig gevel en met een knappe vondst van het witte kader dat ieder blok draagt. Op afstand vormen de vier blokken een goede eenheid. … De sociale woningbouw is een volwaardig onderdeel van onze huisvestingsopgave, en staat al jaren onder druk. Dat hier zo’n kwaliteit is gerealiseerd vindt de jury van groot maatschappelijk belang. Het is daarom dat de jury de architectuurprijs in de categorie Woningen toekent aan het project Sociale huurwoningen aan de Korrelhoed  van het Apeldoornse architectenbureau MTB Architecten, architect John van Dijk.”

Voor woningstichting Ons Huis Apeldoorn ontwierpen wij en realiseerde Van Wijnen, drie jaar voordat dit verplicht werd, 68 BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwde) sociale huurwoningen, notabene in de toen juist ingevoerde lage toewijzigingscategorie.
De verkaveling en de massa opzet hebben we samen met gemeentelijk stedenbouwkundige Marc Polman ontworpen. De dubbele rijtjes vormen een soort vingers in het groen. We hebben de rijtjes 2 aan 2 verbonden door een colonnade. Zo ontstonden vier compacte clusters die te gast zijn in de groenstrook. De parkeerkoffers aan de straatkant van de clusters houden de auto buiten het gebied. Je woont in het groen.

opdrachtgever: Ons Huis Woningstichting
locatie: Korrelhoed, Zuidbroek, Apeldoorn
architect: John van Dijk
projectteam: Jaap Roeleveld
oplevering: 2018