Architectenbureau in Hilversum

Het liefst werk je natuurlijk met een architect uit de buurt. Als architectenbureau in Hilversum, hebben we een vertegenwoordiger in het Gooi. Architect Martijn Braunstahl kan u te woord staan in zijn kantoor aan huis in Naarden. Martijn Braunstahl weet goed wat er speelt in de regio en kan u passend advies geven.

Natuurlijk kunt u met ieder project, nieuwbouw of verbouw, bij ons terecht, maar we vinden het wel leuk om hieronder even in te gaan op een aspect dat in Hilversum veel voorkomt, in de stad van monumenten zien we veel verbouw van monumenten:

MTB Architectenbureau in Hilversum helpt bij verbouw van monumenten

“Hilversum is de stad van Dudok, Berlage en nog veel meer prachtige jaren 30 bakstenen pareltjes. Hilversum kent veel monumenten en beschermde stadsgezichten. “De meeste monumenten dateren uit de periode 1850-1940. Hilversum staat daarmee bekend als dé stad van de jonge monumenten.”

Nieuw leven in oud gebouw

Hoe past u een monumentaal pand aan, aan de eisen en wensen van deze tijd? De klant wil nieuwe dingen doen binnen een monumentaal pand, de gemeente wil de gebouwen zo veel mogelijk behouden. Er is hier sprake van een schijnbare tegenstelling.

“De architect brengt het dialoog op gang tussen de verschillende partijen”

Stel een hip internetbedrijf wil graag een monumentaal aan de binnenkant strak trekken, dan zal de monumentencommissie hier niet aan meewerken. Echter, het hippe bedrijf werk niet met een kamer en suite zoals veel oude panden zijn opgebouwd. Wat de architect dan doet is het op gang brengen van de dialoog van de verschillende belanghebbenden. Het is de kunst van de architect om de verschillende beperkingen en meningen te zien als verrijking voor het project. Een architectenbureau met veel ervaring in Hilversum is hierbij dus erg wenselijk.

Er zijn drie soorten ingrepen bij monumentale panden.

  • Mooie dingen blootleggen = nadruk leggen op bestaande mooie elementen
  • Toekomstbestendig maken = de functionele bruikbaarheid garanderen
  • Reversible ingrepen = terugbrengen in oude staat mogelijk maken

Als architectenbureau in Hilversum zijn we altijd bezig om de verschillende aspecten van een gebouw en van een nieuw ontwerp zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Verduurzamen van monumentale panden

Het verduurzamen van monumentale panden kan erg lastig zijn. Als architectenbureau in Hilversum doen wij aan Energieke Restauratie. Hierbij wordt er gezocht naar oplossingen om historische gebouwen energiezuiniger en comfortabeler te maken zonder dat de monumentale waarde wordt aangetast. Dit kan best lastig zijn omdat er nog meer aspecten bij komen kijken dan bij een reguliere verbouwing. We hebben als ervaren architecten in Hilversum drie voorbeeldprojecten van transformaties van monumentale panden.

Dit Amsterdamse School gebouw dat oorspronkelijk gebouwd was al badhuis is met een CPO constructie door muzikanten zelf ontwikkeld. Met hulp van de gemeente is dit omgetoverd in een muziekgebouw.

Een van onze grootste recente opdrachten was voor het hoofdkantoor van Independer aan de Celebeslaan 2. In het voormalige AVRO TROS gebouw. Independer wilde geen corporate identity maar juist een identity van bottom up.

  • Mooie dingen blootleggen > balkconstructies, originele vloeren en mooi metselwerk details zichtbaar gemaakt
  • Toekomstbestendig maken > modern, transparant, open, goed geïsoleerd
  • Reversible ingrepen > akoestische elementen onder plafond zodat mooie oude plafond zichtbaar is en intact is gebleven

Weten wat u mag doen

Als architect in Hilversum weten wij wat wel en niet mag qua bouwen. Maar tussen de bestaande regels door, is er ook nog een heel groot grijs gebied waarin er heel veel mogelijk is. Als architect focust u zich bij monumentale panden in het begin veel op onderzoek, daarna kun we de mogelijkheden bekijken.

Weten hoe u welstands-goedkeuring krijgt voor uw projecten en ideeën, is een kunst. Architectenbureaus in Hilversum, maar ook daarbuiten, hebben onderling een heel specifiek vocabulaire waarin zij hun plannen toelichten aan zichzelf en collega’s. Dan is er in een stad als Hilversum ook nog vaak een monumentencommissie die weer een andere taal spreekt. Hierbij is het belangrijk om zorgvuldigheid uit te stralen. Er is dan bijvoorbeeld een kleurenonderzoek nodig wanneer er nieuwe kleuren worden geïntroduceerd.

“Iedere betrokken partij spreek zijn eigen taal’

Het is belangrijk om de juiste taal bij de juiste belanghebbende te gebruiken om zo jouw plan zo goed mogelijk te realiseren. Als architectenbureau actief in Hilversum hebben wij hier ervaring mee en weten we goed hoe zo een proces gaat.

Verbouwen ipv verhuizen

In een regio als het gooi kan doorstromen in deze tijd erg lastig zijn. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun huis te verbouwen. Verbouwen kan een wonderbaarlijk goede oplossing zijn om woonkwaliteit te verhogen.

Het kan grote financiële voordelen hebben om te investeren in een verbouwing door het verduurzamen van uw woning. Op dit moment is 1200 per maand voor stookkosten van een monumentaal pand niet een gek. Met een duurzame verbouwing kunt u deze kosten drastisch omlaag brengen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame wereld. Vaste lasten omlaag brengen geeft een groot gevoel van vrijheid.

Wat kost hulp van een architectenbureau in Hilversum

We hebben een uitgebreide blog over de kosten van een architect en de kosten van bouwen. Bekijk onze blog en voorkom dat u voor verrassingen komt te staan. Daarnaast geeft inzicht in de kosten vaak ook inzicht in het proces. Wat is de volgorde en uit welke onderdelen bestaat bouwen?

Lees de blog over kosten en proces