Woonzorggebouw de Kronenberg Apeldoorn

Transformatie
In 1967 is aan de Smaragdstraat de Eben Haëzer kerk gebouwd. De kerk is door diverse Kerk genootschappen gebruikt en in 2014 aangekocht door thuiszorg Beers met doel om hier een kleinschalig woon-zorg complex te bouwen. Het gebouw was aangemerkt als karakteristiek gebouw en daarom hebben wij het gebouw getransformeerd in plaats van dat we het gesloopt hebben. De karakteristieke metselwerk architectuur met piramide dak is behouden gebleven.

Naast het oude kerkgebouw is een 1-laagse bebouwing rondom een binnenplaats gesitueerd. Dit is een verwijzing naar de kloostergang en sluit ook goed aan bij het beschermende karakter van het woonzorg gebouw.

Nieuwe functie
De Kronenberg is een kleinschalige woon zorglocatie midden in de wijk. De Kronenberg heeft ruimte voor 19 bewoners. De bewoners hebben allemaal eigen kamer gebonden sanitair. Op de locatie wordt 24 uurs zorg geleverd in een huiselijke sfeer. Er zijn een aantal kleine woonkamers en een grote woonkamer gelegen direct aan de binnentuin.

Zowel de buitenzijde als de binnenzijde is heel zorgvuldig gedetailleerd met veel aandacht voor de schaal van de omgeving. Mede door het behoud van de kerk in zijn oorspronkelijke vorm voegt het gebouw zich als van zelfsprekend in het straatbeeld.

Staalframe
De bestaande kerk was niet geïsoleerd en had bijna geen daglicht. Voor de nieuwe functie wilde wij dat het gebouw voldoet aan de hoogste eisen van duurzaamheid. Om dit te kunnen bereiken hebben we binnen de metselwerk huls van de kerk als het ware een nieuwe gebouw opgebouwd. Dit hebben wij gedaan met staalframe. Dit is een lichte constructiemethode dat hier heel geschikt voor was.

opdrachtgever: Thuiszorg Beers
locatie: Smaragdstraat 10, Apeldoorn
projectarchitect: M.C.Braunstahl
projectteam: T. Poppe, J. Zeijl, E. van ijzendoorn
oplevering: 2019