Vervangende nieuwbouw in een bestaande wijk, naar keuze energieneutraal

De locatie
In de Apeldoornse wijk Sprenkelaar, op de rand naar Park Zuidbroek, kwam een schoollocatie vrij. Hierop zijn 4 multifunctionele tweekappers en 7 rijwoningen ontwikkeld. De verkaveling en de opzet van de woningen sluit goed aan bij de omgeving terwijl de zorgvuldige architectuur ook een opwaardering van de buurt betekent. De woningtypes zijn gekozen als doorstroom-mogelijkheid voor de wijkbewoners, grotere rijwoningen en levensloopbestendige woningen.

Nul Op de Meter, NOM
Alle woningen werden n=1 (individueel door de koper te kiezen) als meerwerkoptie aangeboden in energieneutrale versie met verbeterde isolatiewaarden, een warmtepomp, lage temperatuurverwarming en genoeg PV panelen om de energiebehoefte te dekken. De twee zuidoostelijke rijenwoningen zijn daadwerkelijk Nul-op-de-meter gerealiseerd.

Multifunctionele woningen
De vier woningen langs de Spinozastraat zijn zogeheten multifunctionele woningen. Deze worden voornamelijk ingezet als zogenaamde levensloopbestendige woningen. Woningen waar je niet uit hoeft als je de trap niet meer op kunt. In de zijbeuk, achter de garage/berging, ligt extra begane grond-woonruimte, waarin een slaapkamer en een badkamer aangeboden worden. De hoeveelheid aangeboden seniorengeschikte grondgebonden woningen blijft in Nederland ver achter bij de vraag. Vooral bij invullingen in bestaande wijken geeft dit woningtype mensen van middelbare leeftijd de gelegenheid om, binnen hun vertrouwde woonomgeving, een zinnige stap in hun woon carrière te maken.

opdrachtgever: Nikkels Ontwikkeling
locatie: hoek Spinozastraat – Aristotelesstraat Apeldoorn
projectarchitect: John van Dijk
projectteam: Jaap Roeleveld, Rutger van de Beek
oplevering: 2017