Voorgevel-uitbouw van een geschakelde tweekapper in Zwolle

De vraag
Nu eens geen uitbreiding aan de achterzijde, maar aan de voorgevel. Door de opzet van deze geschakelde half-vrijstaande woningen, hebben ze een prachtige royale achterzijde, maar ligt de voorgevel verscholen tussen de garages. De plek naast de voordeur zou geschikt zijn als eetkamer, maar was wat krap en nogal onderbedeeld met daglicht. De architect had gekozen voor een vrij gesloten voorgevel met alleen een smal raam direct naast de voordeur. De voorgevel is bovendien de zuidgevel, waardoor weinig zonlicht de woning in kwam.

 

Het ontwerp
Juist doordat de voorgevels tussen de garages liggen, wordt een uitbreiding aan de voorzijde eenvoudig mogelijk. Hierdoor krijgt de eethoek daar meer ruimte én meer licht. Om ’s zomers toch de warmte buiten te houden is de uitbreiding voorzien van een luifel met daaraan zonwerende houten lamellen. Die houden de hoge zomerzon tegen en laten de lage winterzon door. Onder de overstek van de luifel kun je bovendien in het tussenseizoen lekker op een bankje in de zon zitten.
De luifel loopt door over de woning-entree waardoor één royaal gebaar ontstaat.
De voorgevel was niet dragend voor de verdiepingsvloer, waardoor we alleen het bovenliggende metselwerk op hoefden te vangen met een stalen latei.

[TEKST]

opdrachtgever: particulier

locatie: Izak Osstraat Zwolle

projectarchitect: John van Dijk

projectteam: Jaap Roeleveld, Rutger van de Beek

oplevering: 2012