Hoofdkantoor Independer in Hilversum

Een gemeentelijk monument
Voordat de Tros eind jaren zestig zijn intrede nam in het gebouw aan de lage Naardenweg was het een Christelijk Lyceum. Het gebouw was in de jaren 20 ontworpen door M.Blom en heeft de status van gemeentelijk monument.
Bij het ontwerp zijn wij heel behoedzaam om gegaan met de monumentale status en hebben de voorgestelde aanpassingen gemaakt in nauw overleg met de monumentencommissie. Van elke periode hebben we elementen uit die tijd naar boven gebracht. Dit gaat dan om zowel de oude spanten van het dak tot de schildering van Herman brood van de voormalige radiostudio.

Binnen buiten
Voor independer is de buitenruimte van groot belang. Deze ruimte wordt gebruikt voor bijeenkomsten, ontspanning en flexibel werken. Het ontwerp van deze ruimte en de overgangen van  buiten naar binnen zijn van groot belang. Dit gaat over de tafeltennistafel, de independerboom, gepland tijdens de oprichting, tot aan een groot projectiescherm.

Duurzaamheid
Aan het begin van het traject hebben we met elkaar afgesproken dat elke ontwerpbeslissing ook langs de lat van duurzaamheid wordt gelegd. We hebben daarbij de ambitie uitgesproken om te komen tot een lijst van 100 maatregelen. Dit heeft geleid tot creatieve en duurzame oplossingen die verdergaan dan installatie aanpassingen of besparingsmaatregelen. Een greep uit de maatregelen.

  • Terrein C2c inrichten. Ontwerp is volledig op basis van beschikbaar materiaal
  • Rekening houden met waterbuffering en wateropvang
  • Verrijken biodiversiteit, integreren van een bijenvolk
  • Uiteraard isolatie waar mogelijk, LED verlichting
  • Vloerbedekking C2C
  • Zonwering, groene daken, groene wanden binnen
  • Zonnecellen, wtw
  • En nog veel meer.

Proces
Het hele ontwerpproces was bottom up. Vanuit alle afdelingen is er meegepraat en mee vorm gegeven. Wij hebben daarbij diverse werkgroepen begeleid en iedereen heeft zijn steentje bijgedragen om het tot een gezamenlijk project te maken. Er was ook de afspraak om te komen tot een 95 procent committent. Alle voorstellen hebben we getoetst op organisatie, financiën, planning, uitvoering en duurzaamheid.

opdrachtgever: Independer

locatie: Hilversum

projectarchitect: Martijn Braunstahl

terug naar MTB  Utiliteitsbouw