Distributiecentrum transportbedrijf Pluim te Apeldoorn

Distributiecentrum transportbedrijf Pluim Apeldoorn
Pluim is een Apeldoorns bedrijf gespecialiseerd in opslag, transport en verpakken. Op de Ecofactorij in Apeldoorn bouwt Pluim een nieuw distributiecentrum. Het wordt circa 22.000 m2 groot met een hoogte van 16 meter. In het distributiecentrum zit een blok van 4 lagen met kantoren, kantine en kleedruimten. Daarnaast is er een dubbele laag voor productie. Hier wordt voorraad opnieuw verpakt of voorzien van bijsluiters. Het distributiecentrum bestaat uit 90 rijen met stellingen die 12,5 meter hoog zijn.

Inpassing
Ten oosten van Apeldoorn ligt het bedrijventerrein de Ecofactorij. Het terrein biedt plaats aan relatief grote ondernemingen. Bij de ontwikkeling van de Ecofactorij staan twee thema’s centraal: efficiency en duurzaamheid. Bij het bouwen op de Ecofactorij is er extra aandacht voor duurzaamheid en een groene inpassing. Verder vindt er ook wateropslag en waterbuffering op de kavel plaats. Deze waterbuffering kan gelijk gebruikt worden voor de waterbuffering van de sprinklerinstallatie.

Logistiek
Het Distributiecentrum van Pluim heeft 24 laaddocks waardoor 24 vrachtwagens te gelijker tijd kunnen laden en lossen. 22 hiervan liggen in een verdiepte laadkuil waardoor de lading horizontaal uit de vrachtwagens gelost kan worden. Bij het ontwerp van het terrein is zorgvuldig rekening gehouden met alle draaicirkels en hellingshoeken van de verschillende vrachtwagens. Het vrachtverkeer en personen verkeer is op het terrein gescheiden.

Vormgeving en architectuur
Door de afmetingen van het gebouw, met gevellengtes over de lange zijde van wel 180 meter en de korte zijde van 95 meter met een hoogte van 16 meter , vraagt het om duidelijke gebaren. Aan de zichtzijde hebben wij het kantoordeel en het productiedeel samengetrokken als een volume. Met twee grote gaten met een contrasterende groene kleur hebben we hierin twee accenten aangebracht. Hier bevinden zich twee opgetilde tuinen die als het ware uit het volume zijn uitgehouwen. Hierdoor wordt de bijzondere setting van de Ecofactorij ook in het verticale vlak zichtbaar. De bomen staan als het ware in de etalage.

opdrachtgever: Pluim
locatie: Apeldoorn
projectarchitect: Martijn Braunstahl
projectteam: Sjohn Bouwmeester, Richard van Wees, Jaap Roeleveld
oplevering: De start bouw is in het 2de kwartaal van 2022
impressies: Jaap Roeleveld