Project omschrijving

Herinrichting BiNaSk afdeling

Onderwijskundig concept
In de nieuwe opzet van de Biologie-Natuurkunde-Scheikunde-en-Wiskunde-afdeling worden de meeste praktijkproefjes niet meer klassikaal gedaan maar doen de leerlingen deze juist individueel of groepsgewijs op het leerplein, ondersteund en begeleid door de TOA’s, de Technisch Onderwijsassistenten. Die hebben daartoe een grote begeleidings- en uitgiftebalie gekregen. Deze is centraal op het plein gelegen zodat er goed overzicht is en is natuurlijk aangesloten op het kabinet waar de materialen zijn opgeslagen en de proefopstellingen kunnen worden voorbereid.

Inrichting van het leerplein
Verder kent het onderwijsplein: een gootsteen-kook-blok; een tribune waar juist een klas op past, zodat er een extra instructieplek ontstaat; twee concentratieruimten waar groepjes geluidstechnisch afgescheiden kunnen overleggen en een docentenruimte.

Belangrijke verbeteringen zijn, naast de inrichting van het leerplein, het uitstekende zichtcontact tussen de lokalen en het plein, de eigentijdse uitstraling, en de vele kasten met materialenberging onder de glazen puien.

De TOA-balie
Het leerplein hebben we vormgegeven in een ongedwongen, wat grand café-achtige sfeer. De TOA balie, die toch al het middelpunt vormt, hebben we op eenvoudige wijze tot blikvanger omgevormd. De latjes die het balieblad ondersteunen hebben we samen met de achtergrond licht-/donkergroen gestreept uitgevoerd, zodat er een moiré-effect ontstaat. Dat zijn de wat golvende lijnen die zichtbaar worden waar de schuine en de rechte latjes elkaar kruisen en die lijken te bewegen als je er langsloopt. Een wiskundig effect dat ons daarom heel passend leek voor deze afdeling.

opdrachtgever: KSG Wereldcollege Apeldoorn, projectmanager ISC Zwolle
locatie: Jonkheer Meester G.W. Molleruslaan 42, Apeldoorn
architect: John van Dijk
oplevering: 2021