Project omschrijving

Woonark Sixhaven

De opgave

Een jong Amsterdams stel kocht deze woonboot in Sixhaven vanwege de tuin en het grote aantal vierkante meters. De bovenverdieping was heel licht, maar de onderste verdieping was juist muf, donker en hokkerig. Een verbouwing was daarom noodzakelijk. Zij vroegen aan meerdere architecten om een ontwerpvisie te maken. Hierbij was hun belangrijkste vraag: “Hoe maken wij hier een mooie moderne lichte woning van met tenminste vier slaapkamers?” Na deze selectie kreeg MTB Architecten de opdracht.

Het concept

De meest zichtbare ingreep is de creatie van een vide met de trap naar beneden in de woonkamer. Op deze manier ontstond er een directe relatie tussen de ruimten boven en beneden. Bijkomend voordeel was dat nu ook voldoende direct zonlicht naar de onderste verdieping gaat. De gang beneden waar de kamers aan lagen, is verbreed. Hierdoor werd de gang een multifunctionele ruimte om in te spelen of te werken. De hoofdslaapkamer en badkamer zijn verhuisd naar de andere kant van de boot, omdat dit een stillere plek is.

Uitwerking

In de uitwerking hebben we ervoor gekozen om de kinderkamers en de studeerkamer te voorzien van een schuifdeur. Hierdoor vloeien die ruimten door naar de ruimte met de vide. Licht, lucht en ruimte loopt allemaal in elkaar over met de mogelijkheid om delen af te sluiten. De trap, hekwerk en het nieuwe kozijn naar de hal zijn van zwart staal en kleuren heel mooi bij de eiken houten vloer. De toegang hangt als een los blokje in de ruimte.

Opdrachtgever: Particulier
locatie: Sixhaven, Amsterdam
Architect: Martijn Braunstahl
Oplevering: 2016