Raadzaal gemeente Elburg

Prijsvraag

Voor deze opdracht hebben we in samenwerking met Brummel Projectinrichting meegedaan aan een prijsvraag voor het transformeren van de raadzaal van het gemeentehuis te Elburg.

Het ontwerp is gebaseerd op de structuur van de vestingstad en dat is te zien aan het grachtenpatroon in de vloer. Beleving, functionaliteit, geborgenheid, vrijheid, innovatie en duurzaamheid zijn de uitgangspunten en de kern van het ontwerp. 

Het was een uitdaging het evenwicht te vinden tussen de bestaande - en te ontwerpen toestand. De opdracht luidde; een raadzaal te creëren waarin ook de bewoners van Elburg een geborgen en toch vrij en transparant gevoel zouden beleven. Ruimte voor gedachten en ruimte voor debat.

Elburg is een stad met een bijzondere rechthoekige plattegrond. Omkadert met grachten ontstaat het geborgen gevoel waar de bewoners juist zo blij mee zijn. De vertaling van de plattegrond naar een interieur van de raadzaal was dan ook het doel. De omsloten maar toch open wanden scheiden de ruimte van de gangzone maar zorgen voor een open en transparant karakter.  De wanden buigen mee met soepele gedachten en hebben transparante eerlijkheid voor ogen.

De frisse kleuren en het natuurlijke materiaal gebruik dragen bij aan een huiselijke warme sfeer. Alle materialen zijn gekozen vanuit een verantwoord en duurzame gedachte.

opdrachtgever:
Gemeente Elburg
locatie:
Zuiderzeestraatweg Oost 19
 
Elburg
oplevering:
2014