Muziekgebouw Splendor

 

Het voormalige badhuis aan de Nieuwe Uilenburgerstraat is een gemeentelijk monument en heeft stijlkenmerken van de Amsterdamse School. Gebouwd in 1920 als badhuis heeft het daarna vele gebruikers gekend die allen hun sporen hebben nagelaten op met name het interieur.

Aan MTB architecten de taak om het gebouw te transformeren naar muziekgebouw voor de stichting Splendor en het gebouw grondig te restaureren.

‘Splendor’ is een collectief van musici, componisten, schrijvers en andere kunstenaars. Zij willen het gebouw gebruiken voor concerten, voorstellingen, repetities, lezingen en cursussen. Het zwaartepunt van hun activiteiten ligt in de ‘klassieke’ sfeer met af en toe een uitstap naar Jazz en ‘wereldmuziek’.

 Het gebouw krijgt een nieuwe kelder. Het exterieur wordt gerestaureerd en op sommige punten gereconstrueerd in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm.  

Muziekgebouw Splendor bestaat straks uit een grote- (100p.)  en een kleine (65p.) zaal voor concerten en voorstellingen. Een zolderatelier voor kleine bijeenkomsten en workshops. Twee oefenruimtes en een componistenatelier in de kelder. Een fraaie foyer met bar op de hoek van het gebouw is gesitueerd in de voormalige herenwachtruimte van het badhuis. Een zorgvuldig ingepaste lift maakt het gebouw rolstoeltoegankelijk.

Foto's door Foppe Schut

Interieurpagina: Splendor

opdrachtgever:
Stichting Splendor / Gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum
locatie:
Nieuwe Uilenburgerstraat 116
 
Amsterdam
architect: 
oplevering:
2013